Laste heaolu suurendamine vajab paremat kordineerimist kohalike omavalitsuste ja riigi vahel

Laste heaolu suurendamine vajab paremat kordineerimist kohalike omavalitsuste ja riigi vahel

Laste heaolu suurendamine vajab paremat kordineerimist kohalike omavalitsuste ja riigi vahel

Käesoleva aasta 5. oktoobril 2023 toimus Eesti Linnade ja Valdade Liidu töö-, sotsiaal- ja tervise töögrupi koostöökohtumine Sotsiaalministeeriumiga. Kohtumise peateemaks oli lastekaitse valdkonna arendamine, kuid arutati ka asendushooldust puudutavad teemasid ning üldisi sotsiaalvaldkonda puudutavaid küsimusi.

Kohtumisel tutvustas Sotsiaalministeeriumi esindaja suvel kooskõlastusringil käinud lastekaitseseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu väljatöötamiskavatsusele avaneb uues vahekaardis laekunud tagasisidet ning eelnõu väljatöötamise edasist protsessi. Laste heaolu- ja kaitse arendamisega liigutakse edasi kahes etapis ning kõige kiiremad muudatused esitab Sotsiaalministeerium Vabariigi Valitsusele 2024. aasta märtsis. Enam aega ja arutelusid nõudvad muudatused valmivad partnereid kaasates samuti juba järgmisel aastal.

Kohtumisel osalejaid leidsid ühiselt, et tänases lastekaitsesüsteemis on mitmeid kitsaskohti, mis vajavad üle vaatamist. Kohalikud omavalitsused tõid murekohana välja raskused teenuste loomisel ja kuludega toimetulekul. Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei sõnul tuleks edaspidise menetluse käigus analüüsida, kuidas mõjutavad muudatused kohalike omavalitsuste halduskoormust ja rahalist seisu. "Samuti tuleb arvestada sellega, et seaduste muutmisega koos käiks ka vajalik IT arendus."

Sotsiaalministeeriumi poolt tõstatatud teemad puudutasid kohalike omavalitsuste endi võimalusi parandada lastekaitsetöö protsesse, toetust töötajatele ja tervikuna teenuse kvaliteeti. Kohtumisel arutati ka neid võimalusi, kuidas kohaliku omavalitsuse ja riikliku lastekaitse omavahelist rollijaotust paremini jagada, samuti seda, kas abi võiks olla tõmbekeskuste põhisest lastekaitse- või sotsiaalsüsteemist laiemalt. Sotsiaalala asekantsler Hanna Vseviovi sõnul muutub spetsialistide leidmine igasse Eestimaa piirkonda järjest keerulisemaks. "Seetõttu peame ühiselt koos omavalitsustega jõudma sellise lastekaitse korraldusmudelini, mis soosib senisest enam koostööd ja tagab kvaliteetse lastekaitseteenuse üle Eesti. See tähendab ka valmisolekut muuta omavalitsuste ja riigi lastekaitsetöö rolle."

Lisaks anti kohtumisel ülevaade järgneva nelja aasta riigieelarve kokkulepetest, millega peaks sotsiaalvaldkonda tulema lisaraha. Kui Riigikogu ettepanekud heaks kiidab, suureneb omavalitsustele eraldatav toimetulekutoetuse menetluskulu ühe juhtumi kohta seniselt 6,47 eurolt 8,86 euroni, püsiva riigieelarvelise rahastuse saavad asendushoolduse tugiteenused ning suureneb vaimse tervise, erihoolekande ja rehabilitatsiooni rahastamine.  


Teema: Sotsiaalministeerium

Lisas: pistik | Lisatud: 11.10.2023 11:19

Vaata lisaks

Pay N Play – üks hasartmängumaailma suurimaid innovatsioone

Kõik, kes on viimase 5 aasta jooksul hoidnud kätt hasartmängumaailma pulsil või külastanud mõnda uut veebikasiinot, on avastanud midagi täiesti uuenduslikku: Pay N Play kasiinod, mida kutsutakse ka kontovabadeks või kiirkasiinodeks.

Täna, 25. oktoobril 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm, sajab vähest vihma

Täna, 25. oktoobril 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vähest vihma. Puhub lääne- ja edelatuul 3-9, rannikul 5-11, puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on 10..13°C.

Kuidas valida õige online kasiino: arvesta nende võtmepunktidega

2024. aasta seisuga on Eestis registreeritud üle 35 seadusliku hasartmängukorraldaja, kes kokku omavad rohkem kui 130 erinevat hasartmängulehte. Sellise valiku seas on keeruline orienteeruda isegi kogenud mängijatel.

Täna, 24. oktoobril 2024 on Eestis vahelduva pilvisusega sajuta ilm

Täna, 24. oktoobril 2024 on Eestis vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub lääne- ja loodetuul 4-10, puhanguti kuni 15 m/s, õhtu poole läänekaare tuul veidi nõrgeneb. Õhutemperatuur on 10..14°C.

Sünnipäeva e-kaardid

Saada tervitused digitaalselt e-kaardiga nii kaugele kui lähedale ja tee kõik rõõmsaks!

Sünnipäeva luuletused

Otsid luuletust või salmi, et see lisada kaardile, siit leiad kindlasti sobiva!

Teine Maailmasõda | Tihend | Silver | Motokross Online | EYTK | Vormel-1.ee | Ralliportaal.ee | WordPressi uudised ja õpetused