Minister Sikkut kinnitas kodutarbijate energiahüvitised

Minister Sikkut kinnitas kodutarbijate energiahüvitised

Minister Sikkut kinnitas kodutarbijate energiahüvitised

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut allkirjastas täna, 15. septembril määruse, mille kohaselt hakkab riik alates 1. oktoobri tarbimisest maksma elektri, gaasi ja kaugkütte kodutarbijatele automaatseid hüvitisi.

„Putini algatatud sõja tõttu ootab meid ees keeruline talv, mis paneb löögi alla energiatarbijad kogu Euroopas. Tagamaks hinnatõusus Eesti elanike kindlustunne ja toimetulek ka kõige külmemal ajal, pakub riik tuge erinevate energiatoetustega, mis hakkavad kodutarbijaid abistama eesootaval kütteperioodil,“ rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

„Hüvitiste saamiseks ei pea enamik tarbijaid ise kuskile avaldust esitama ruttama, vaid need arvestatakse enamikel juhtudel juba automaatselt arvetelt maha. Erandlikel juhtudel, nagu aiandusühistud või ühise mõõtepunkti taga olevad ridaelamud, peab siiski Keskkonnainvesteeringute Keskusele ise avalduse esitama,“ rõhutas minister Sikkut.

Eelnõu kohaselt kompenseerib riik kõigile kodutarbijatele 1. oktoobrist kuni 31. märtsini tarbitud energia hinda kolme erineva toetusega.

Elektri kodutarbijale kompenseeritakse kuu keskmisest käibemaksuta elektrienergia hinnast, mis ületab 80 eurot megavatt-tunni (MWh) kohta, kuni 50 eurot/MWh. Näiteks kui tarbija ostab elektrienergiat hinnaga 150 eurot/MWh, siis kompensatsiooni abil oleks tarbija poolt makstav hind 100 eurot/MWh.

Gaasi kodutarbijale kompenseerib riik 80 protsenti kuu keskmise gaasihinna sellest osast, mis ületab käibemaksuta 80 eurot/MWh. Seejuures kompenseeritakse leibkonna kohta maksimaalselt kuni 2,6 MWh ehk 251,7 kuupmeetrit tarbimist, mis on keskmise eramu kuine gaasitarbimine. Korteriühistutele tarbimislage ei kehtestata. Näiteks kui kuu jooksul kulus tarbijal gaasile keskmiselt 230 eurot/MWh (käibemaksuta) tarbimismahu 2,6 MWh juures, siis pärast kompensatsiooni rakendumist kujuneks tarbija makstavaks hinnaks 110 eurot/MWh.

Kaugkütte kodutarbijale kompenseeritakse sarnaselt gaasile 80 eurot/MWh (käibemaksuta) hinda ületav soojuse kulu 80 protsendi ulatuses. Näiteks kui kaugküttevõrgu kaudu jaotatud soojuse hind on 97,15 eurot/MWh, väheneb see tarbija jaoks tasemeni 83,4 eurot/MWh.

Neile kodutarbijatele, kes ei saa kompensatsiooni automaatselt energiamüüjate kaudu, makstakse hüvitisi eraldi avalduse alusel, mille peab esitama Keskkonnainvesteeringute Keskusele. Sellised juhud võivad olla näiteks, kui elamuarenduspiirkonnas vahendab kodutarbijatele energiat eraldi äriühing, mittetulundusühing või ühistu. Samuti võib avalduse esitamise vajadus tekkida väiksemates kaasomandis korterelamutes, kus ei ole veel korteriühistuid asutatud ja energiatarbimine on korraldatud ühe omaniku kaudu.

Riigi energiatoetuste abil väheneb keskmise gaasitarbija kulu gaasile praeguste hindadega võrreldes umbes 50 protsenti, elektrienergiale umbes 21 protsenti ning kaugküttele suurima kaugküttepiirkonna näitel 14 protsenti.


Teema: Venemaa sissetung Ukrainasse 2022, Riina Sikkut, Majandusministeerium, Hüvitis, Elektri hind, Eesti Valitsus

Lisas: pistik | Lisatud: 15.09.2022 10:53

Vaata lisaks

Pay N Play – üks hasartmängumaailma suurimaid innovatsioone

Kõik, kes on viimase 5 aasta jooksul hoidnud kätt hasartmängumaailma pulsil või külastanud mõnda uut veebikasiinot, on avastanud midagi täiesti uuenduslikku: Pay N Play kasiinod, mida kutsutakse ka kontovabadeks või kiirkasiinodeks.

Täna, 25. oktoobril 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm, sajab vähest vihma

Täna, 25. oktoobril 2024 on Eestis pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vähest vihma. Puhub lääne- ja edelatuul 3-9, rannikul 5-11, puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on 10..13°C.

Kuidas valida õige online kasiino: arvesta nende võtmepunktidega

2024. aasta seisuga on Eestis registreeritud üle 35 seadusliku hasartmängukorraldaja, kes kokku omavad rohkem kui 130 erinevat hasartmängulehte. Sellise valiku seas on keeruline orienteeruda isegi kogenud mängijatel.

Täna, 24. oktoobril 2024 on Eestis vahelduva pilvisusega sajuta ilm

Täna, 24. oktoobril 2024 on Eestis vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub lääne- ja loodetuul 4-10, puhanguti kuni 15 m/s, õhtu poole läänekaare tuul veidi nõrgeneb. Õhutemperatuur on 10..14°C.

Sünnipäeva e-kaardid

Saada tervitused digitaalselt e-kaardiga nii kaugele kui lähedale ja tee kõik rõõmsaks!

Sünnipäeva luuletused

Otsid luuletust või salmi, et see lisada kaardile, siit leiad kindlasti sobiva!

Teine Maailmasõda | Tihend | Silver | Motokross Online | EYTK | Vormel-1.ee | Ralliportaal.ee | WordPressi uudised ja õpetused